Mi a zsidóság? Nép? Vallás? Kultúra vagy esetleg sorsközösség? Vagy ezek mind egyszerre? Mi az, hogy zsidó identitás, és ki dönti el, hogy ki zsidó? Hány zsidó él ma a világon és Magyarországon? Hogy néz ki belülről egy zsinagóga? Milyen zsidó ételek vannak, és mit jelent, hogy valami kóser?

Ilyen és ehhez hasonló, még sok-sok kérdésre próbálunk közös válaszokat találni egy-egy foglalkozásunkon. Az iskolai órák mellett, az évek során igyekeztünk minél több olyan tartalmat összegyűjteni, ami izgalmas lehet mindenki számára, aki többet szeretne megtudni a zsidóságról. A gyűjtés során próbáltunk minél több irányból megközelíteni egy-egy témát – ha végigböngészed az alábbi listát, láthatod, hogy a zsidóságot kulturális, vallási, történelmi és még sok más oldalról is nézhetjük.

montdiakoknak2

Itt először is egy általános bevezetőt olvashatsz a zsidóságról.

A zsidóságra tekinthetünk vallásként is, de ez még nem jelenti persze azt, hogy minden zsidó vallásos lenne. Azok a zsidók, akik vallásos élet élnek, vagy csak egyszerűen fontosak számukra a hagyományok, megtartják vagy megemlékeznek a zsidó ünnepekről. Ezekről az ünnepekről részletesebben itt találsz olvasni valót. 

A zsidóságot kulturális szemszögből is nézhetjük: a kultúrába sok minden beletartozik, pédául. a nyelv, az étkezési szokások, a ruhák és az öltözködés vagy akár a viccek. Ha ezekről szívesen tudnál meg többet, kattints ide!

Ha felmerült benned a kérdés, hogy miért pont „Haver” az alapítvány neve, és még nem találtál rá választ, itt biztos megtalálod: jiddis-magyar szótár

A zsidósággal és a zsidókkal kapcsolatban sokféle kép él az emberek fejében. „A zsidók nagyrészt bankárok vagy bűnözők.” Biztos te is hallottál már hasonlókat. Mi is megpróbáltunk néhányat összegyűjteni a leggyakrabban hallott mítoszok közül. Kattints ide, ha kíváncsi vagy, mi van a mítoszok mögött!

Mit jelent a xenofóbia szó, és mi a különbség az előítélet és a sztereotípia között? Ha nem tudod pontosan, itt a szótárban utánajárhatsz.

szóda810X

Ha maradtak még kérdéseid, vagy további tájékozódási pontokat keresel, írj nekünk a haver@haver.hu címre.