Kinszki Imre-fotókiállítás a Balassi Intézetben, múzeumok éjszakája

Tags:

Töredék. Kinszki Imre (1901-1945) fényképei címmel nyílik kiállítás szombat este az itthon kevéssé ismert, de a külföldi szakirodalom által a legnagyobb fotográfusok között emlegetett Kinszki Imre nagyméretű reprodukcióiból, eredeti fotográfiáiból, valamint a Kinszki-hagyatékban megmaradt dokumentumokból. Kinszki Imre képei és a Hot Jazz Band zenéje igazi időutazást ígér a látogatóknak.

A megnyitón köszöntőt mond Balatoni Monika kulturális diplomáciáért felelős államtitkár, Kinszki Judit, a fotográfus 80 éves lánya pedig családi történeteket oszt meg a közönséggel. A tárlatot Hatos Pál, a Balassi Intézet főigazgatója nyitja meg.

Míg a külföldi szakirodalom Brassaival, Kertésszel és Moholy-Naggyal egyenrangú alkotóként emlékszik a holokausztban elpusztított Kinszki Imrére, itthon csak kevesen ismerik páratlan fotóit. Pedig Kinszki képei, írásai rendszeresen megjelentek a hazai sajtóban, felvételeit pedig olyan rangos külföldi lapok is közölték, mint a National Geographic vagy az American Photography.

Témái között kiemelkedően fontos mindaz, amit Budapestről megörökített. Kinszkire erősen hatottak kora modern fotográfiai törekvései. Új szemléletű város- és zsánerfotók mellett természeti képeket és makrofotókat készített.

Megmaradt képeinek többsége az Egyesült Államokban, Franciaországban található meg. Az itthon fellehető anyagokból eddig készült már életmű-kiállítás, családi fotó kiállítás és a háború előtti Budapestet bemutató válogatás. A most nyíló tárlat szemléletében ezektől különbözik, erősebben koncentrál a képek máig ható üzenetére. Az eredetileg kisméretű – többségében 6×9 centiméteres képeket – a részleteket láthatóbbá téve, sokszorosukra nagyítva mutatják be. Néhány eredeti dokumentummal, Kinszki Imre sorsát bemutató tárggyal, képpel és szöveggel is kiegészítve a kiállított anyagot.

A kiállítás kurátora Kincses Károly fotótörténész, a tárlat előkészületi munkáiban részt vett Kinszki Judit is. A kiállítótérben a Centropa által készített, Kinszki Imre életét bemutató, a Szerelem papírrepülőn érkezik című dokumentumfilm is látható lesz.

– MTI –

Kinszki Imre -ről még többet itt:

http://www.zsidomuzeum.hu/index.php?page=flashgallery&fgid=22

Kinszki Imre perspektíva