A Haver Alapítványt 2002-ben hoztuk létre heten. Egy holokauszt túlélőkkel és diákokkal szervezett program tapasztalatával a hátunk mögött azt gondoltuk, hogy van mit tennünk. Szerettük volna, ha a zsidó szó mellett nem csak az antiszemitizmus és holokauszt szavak jelentek volna meg, és azt is, ha tabuk nélkül lehetett volna és lehetne a zsidóságról beszélgetni a diákokkal, és, hogy a zsidó szót nyugodtan ki lehet mondani, és kérdéseket fel lehet tenni.

Körbeültük hát az irodám kerek asztalát és órákat beszélgettünk, sokszor vitatkoztunk, nem ritkán szenvedélyesen és hangosan, gyakran óriási nevetések közepette, éjszakába nyúlóan. Így született meg a Haver Alapítvány. Nem csináltunk még előtte ilyet, így mindenből is sokat tanultunk. Kellett egy Alapító, erre Schweitzer József főrabbit kértük fel, legyen áldott az emléke. Kellett pénz, beleraktuk a sajátunkat és pályáztunk.

És kellett egy kuratórium. Lányi Eszter lett az elnök, akinek tanári képzettsége, műveltsége és esze valamint asszertív szókimondása segítette, hogy mindig józanul, jó irányba menjen, s fejlődjön. Összetartotta a kuratóriumot és irányt mutatott. Schőn Edina sokrétű tapasztalata az oktatás és a menedzselés terén, valamint erős kritikai szemlélete, szókimondása segítette, hogy folyamatosan értékeljük önmagunkat és ne féljünk felvetni az igazán nehéz kérdéseket. Verő Tamás Rabbi rabbi személye, a zsidósághoz és a közösséghez való szenvedélyes kötődése, közösségformáló aktív szerepe vitte a Havert iskoláról – iskolára, hozta közel diákok sokaságát a zsidó valláshoz. Verő Anikó munkatapasztalata segítette az Alapítványt a praktikus kérdésekben, Kovács Levente kreativitása, stratégiai látásmódja nem hagyta, hogy a Haver statikus maradjon, folyamatosan újabb és újabb kérdések átgondolására késztetett minket. Szerencsénk volt vele, mert külső szemmel nézett mindent, és nélkülözhetetlenek voltak a meglátásai. Doffek Tamás pénzügyi tudása és a zsidóság iránt érzett szeretete segítette a Havert az adományszervezés és a pénzügyi rendezettség megteremtésében és megtartásában. Illy Luca pedagógus-zsenialitása és precizitása segítette a módszertani fejlesztéseket. Mandl Judit útközben csatlakozott a kuratóriumhoz, és segítette a jogi kérdések értelmezését, ő jelenleg is tagja a kuratóriumnak velem együtt. Az én szerepem legfőképpen az informális oktatás eszközeinek sikeres alkalmazásában, és a folyamatos szervezeti lelkesedés fenntartásában volt.

A Haver fejlődésében és sikerében a sok önkéntes mellett része volt az ügyvezetőknek (Steiner Zsófinak, Kertész Dávidnak és Cernov Mirceanak) is. Ők alapozták meg mindazt, ami ma történik az Alapítvány körül. 2015-től a Haver kibővült és megújult kuratóriummal, új ügyvezetővel és oktatási felelőssel, töretlen lendülettel folytatja munkáját. Céljai jelenleg is ugyanazok.

Fritz Zsuzsanna, alapító és kuratóriumi tag