Az iskolai foglalkozásaink mellett, az utóbbi több mint 10 évben igyekeztünk minél több érdekes és hasznos anyagot gyűjteni tanárok és oktatók számára is. Ezek részben oktatás-módszertani segédletek, melyek az általunk használt módszereket írják le, részben olyan tartalmak, melyek az iskolában vagy az iskolán kívül segíthetnek zsidósággal kapcsolatos témák feldolgozásában. Az alábbiakban egy rövid válogatás található a honlapon fellelhető anyagainkból, melyek szabadon felhasználhatóak és megoszthatóak.

Foglalkozásaink során igyekszünk a zsidóságról minél több megközelítésben beszélni, és minél többféle zsidó identitást akár személyes történeteink segítségével bemutatni. A “ZSIDÓSÁGRÓL” menüpontban tehát nem véletlen, hogy ennyiféle irányból közelítjük meg a ezt a komplex témát. A zsidó vallás mellett sok minden más is szóba kerül, így például a kultúra, a történelem, a közösségek.  Mindezek mellett az érdeklődők egy újfajta megközelítésben íródott, részletes leírást is találnak zsidó ünnepekről.

dsc039262 (1)

Az első számú, közvetlen források mellet igyekeztünk filmeket, videókat és könyveket is gyűjteni, hiszen számos irodalmi alkotás és film foglalkozik valamilyen formában a zsidósággal. Az alább oldalon a holokausztot feldolgozó filmeket gyűjtöttünk össze, melyek között találhatók kifejezetten oktatási célra használható filmek is. A listához mellékelt  jelmagyarázattal igyekeztünk megkönnyíteni a keresést. Filmek mellett könyvajánlónkban számos magyar irodalmi és világirodalmi művet gyűjtöttünk össze, melyeket hosszabb-rövidebb tartalmi összefoglalókkal láttunk el. Azok számára, akik Budapest történelmi zsidónegyedét szeretnék feldolgozni, ajánljuk átfogó anyagunkat a témában. A negyedben egyébként mi magunk is tartunk interaktív séta foglalkozásokat – ezekről részletesebben itt olvashat. Amennyiben a holokauszt témáját szeretné feldolgozni iskolai óra vagy foglalkozás keretében, az alábbi holokauszt-oktatással kapcsolatos módszertani segédanyagot ajánljuk. A foglalkozásainkon használt módszerekről, illetve az informális oktatásról részletesebben módszertani anyagaink között tájékozódhat. Az itt közölt, és egyéb nyomtatásban megjelenő anyagok mellett, a Haver Alapítvány munkatársai maguk is tartanak módszertani tréningeket, workshopokat –  ezekről a programjainkról további információt emailben vagy telefonon kérhet.

Ha felkeltettük érdeklődését, és szívesen látná iskolájában a Haver Alapítvány foglalkozásait, az alábbi jelentkezési lap kitöltésével regisztrálhat ingyenes programjainkra.