Limmud 2012

Tags:

A nyolcvanas évek elején indult útjára Angliában a konferenciák, szabadegyetemek, workshopok és tréningek jellegzetességeit ötvöző Limmud (www.limmud.org), amelynek elsődleges célja, hogy új tanulási módokat, utakat mutasson a zsidósághoz a saját zsidóságukkal foglalkozóknak és a nem zsidó érdeklődőknek egyaránt. Az angliai rendezvényen évről évre bővültek a témasávok, folyamatosan nőtt az előadások és a látogatók száma is. Ma már kiemelkedő társadalmi esemény az öt napon át tartó, több száz programot kínáló „konferencia”, amelyen ezrek vesznek részt minden alkalommal.

Az angliai kezdetek óta a világ számos országában, így Magyarországon is megalakult a helyi Limmud-csoport, ahol bárki részese lehet a legizgalmasabb és leginspirálóbb zsidó tanulási élménynek.

A Limmud alapja az önkéntesség, így a változatos programokat kínáló, mindenki előtt nyitva álló rendezvényeket is saját erőből, önkéntes alapon szervezik.

A már jól megszokott tanulás, beszélgetések és ismerkedés mellett számos szabadtéri programot, kötetlen hangulatot és könnyed izraeli ritmusokat kínálunk az első SzabadLimmudon, 2012. július 1-én vasárnap, Budapesten.

Szó lesz egyebek mellett izraeli és magyar politikai kérdésekről, az izraeli sci-firől, Iránról, a „pinkwashing” – vitáról és zsidó demográfiáról, de lesz hagyományos szövegtanulás és amatőr kisfilmkészítés is.

A magyar és angol nyelven tartott előadásokon, beszélgetéseken kívül hóra, pilates és más sportprogramok, kézműves-foglalkozások és zene is vár Titeket.

Előad többek között Adam LeBor (író, újságíró – The Economist, Times, Monocole), Józan Péter (MTA doktora, az MTA Demográfiai Bizottságának elnöke), Pécsi-Pollner Katalin (Eszterház), Szántó T. Gábor (író, a Szombat folyóirat főszerkesztője) és Vered Glickman (IKI). Feldmájer Péterrel (Mazsihisz), Hegyi Szabolccsal (TASZ) és Domina Kristóffal (Athéna Intézet) beszélget Dési János (újságíró -ATV, Klubrádió).

Idén először izraeli hangulatú vásár egészíti ki a programot, ahol kóser sörök és borok, zsidó témájú könyvek, ékszerek, judaika és ajándéktárgyak közül válogathattok. Este a focirajongók az Európa-bajnokság döntőjét követhetik végig, a többiek pedig fergetegeset bulizhatnak hajnalig.

Szokásunkhoz híven kóser ellátást biztosítunk minden résztvevő számára, a kisgyermekes családok számára pedig egész napos gyermekfelügyelettel és izgalmas gyerekprogramokkal tesszük lehetővé a részvételt.

A szervező Limmud Magyarország Alapítványról, a Limmud idei rendezvényeiről, a programokról és a helyszínről bővebb információ ide kattintva olvasható. Az érdeklődők ide kattintva jelezhetik részvételi szándékukat, és vásárolhatnak kedvezményes árú jegyeket 2012. június 20-ig.